Historie Oelbert toneelzolder

DSCF7404In 1954 betrokken de paters Kapucijnen het gebouw waar de toneelzolder in gevestigd is. Er bestond op hun school een levendige toneeltraditie. Rondom carnaval speelde men een groot toneelstuk in de aula en vanaf 1958 speelden de scholieren in juni een toneelstuk in het openluchttheater achter de school. Voor beide voorstellingen vervaardigden nijvere handen talloze kostuums.

Toen rond 1970 beide speeltradities eindigden, hingen er al honderden kostuums op de zolder. Bovendien kwamen er bij die verzameling kledij talloze spullen die als rekwisieten gebruikt konden worden zoals oude boeken, exotische voorwerpen die missionarissen hadden meegebracht uit de missie en veel schenkingen. In 1970 namen enkele oud-leerlingen het initiatief om de openluchtvoorstellingen weer op te pakken. Hieruit ontstond de Openluchtspelgroep.

Rond 1976 pakte het St-Oelbertgymnasium de toneeltraditie van schoolvoorstellingen weer op. En opnieuw werd de zolder verrijkt met prachtige kostuums, enerzijds gemaakt door de naaiploeg van de openluchtgroep, anderzijds door bekwame ouders van de gymnasiumleerlingen. De meeste exotische spullen verdwenen naar de school.
Jarenlang beheerden docenten van het Oelbert de collectie. Met name Jos en Elly van Doorn hebben zich veel inspanningen getroost om alles te ordenen en te beheren. Later heeft Gerty de Vroe met haar team deze zorg overgenomen.